středa 20. srpna 2014

Když není nálada

Stokrát opakované, ale napíšu to taky: Po čtyřech letech dorazila do Olomouce brněnská Kometa.


Nepřestává mě udivovat, kolik lidí chodí na přípravu. Snad to v hledišti bude takhle vřít i na konci sezóny.

Na to utkání před čtyřmi lety si pamatuji velmi, velmi matně. Byla to pro mě vlastně první příprava, protože jsem na hokej začala chodit až ke konci předchozí sezóny 09/10. Long story short, pamatuju si vlastně jenom moře Komeťáků, kteří řvali jak o život. Ono když tehdy (a pak dalších x let až do současnosti) dorazilo na přípravu víc, než 600 lidí, tak to byl úspěch. Na ten zápas s Kometou přišlo lidí rovnou dva tisíce a ne, domácí nebyli v přesile.
Ale letos! Letos na přípravu chodí víc lidí, než se loni sebralo třeba za tři zápasy základní části. Euforie z postupu do nejvyšší soutěže stále trvá a nezbývá, než doufat, že to neopadne po pár neúspěších. Že se z té masy náplavy, protože – buďme upřímní – o nic jiného se nejedná, rekrutují noví fanoušci, kteří překousnou i momenty, kdy to zkrátka nejde.


Do brány se opět postavil Jiří Trvaj, který přišel právě z Brna. Fanoušci si i prohlédli nejčerstvější posilu, Pavla Skrbka. Za Kometu zase nastoupil David Ostřížek, co nám pomohl do extraligy. Za hosty nastoupil i Tomáš Vincour, který v červenci ukončil smlouvu s AK Bars Kazaň a vrátil se právě do svého mateřského klubu.

Tomáš Vincour

Musím se přiznat, zápas mě moc nebavil. Ještě tak ta první třetina, ale pak... Nějak asi chyběla ta správná hokejová nálada, kterou jsem ostatně neměla ani cestou na zimák. Je to takový o ničem koukat na hokej, když vás to ani moc nebaví a ani vedle vás nesedí vaše BFF, abyste ji mohl otravovat nonstop komentářem čehokoli. Jojo, to dělám, je to určitě lepší pro všechny, že už místo na tribuně nemám :D
V úvodu utkání zahrozili domácí, přesněji Roman Rác, který trefil břevno brněnské brány. Brněnští ale mířili přesně a Michal Kempný poslal hosty do vedení. Vrátit jim to mohl Matěj Pekr, který sice brněnského gólmana prostřelil, ale puk se za brankovou čáru nedošoural. Když nedáš, dostaneš, a tak Kohouti dostali druhý gól do své sítě od Vojtěcha Němce. Po zbytek třetiny měla víc ze hry Kometa.


Víc ze hry měla prakticky i celou druhou třetinu, byť měli domácí k dobru pár přesilovek. Jenže Brňáci zkrátka byli pořád o pár kroků napřed. A na konci prostřední části taky byli napřed o rovnou tři góly, to když jejich náskok ještě zvýšil Tomáš Malec.

Na začátku posledního dějství se blýskla jiskřička naděje, když se prosadil Richard Diviš. Musel být snad už v nulovém úhlu, ale stejně to trefil naprosto přesně. Domácím to dodalo trochu sil a hra se o něco vyrovnala, platné to ale nic nebylo, hlavně proto, že v závěru utkání hráli Kohouti v oslabení. Takže se hosté mohli radovat z vítězství 1:3. Fanoušky olomouckého týmu mohlo aspoň těšit, že kluci bojovali statečně. Prohrávat je taky potřeba a dokud jde jenom o přípravu...

Richard Diviš

Špatné světlo na zápas vrhalo všeobecné rozčarování fanoušků na obou stranách z přítomnosti bandy holých hlav v olomouckém kotli, které myslím hokej tak úplně nezajímal. Nemám žádné iluze o tom, že moravské derby bude probíhat ve vší počestnosti a bude dětem přístupno, ale mohli bychom to aspoň jednou hecnout bez nějakého napadání a kradení šál, hm? Šála ukradená hostům (a prý nebyla jediná) nakonec hořela uprostřed olomouckého kotle. Poněkud prudší fanoušci Komety to pak "opláceli" lidem, co s tím neměli nic společného. Život zkrátka není fér a nakonec všichni zúčastnění můžou být rádi, že se nikomu nic nestalo. 


Co zápasu chybělo v hledišti mu ale nechybělo na ledě, takže aspoň tak. Pavel Skrbek ukázal, že i když poslední zápas hrál někdy v březnu, tak se na ledě rozhodně neztratí. Ze strany hostů bylo určitě sympatické hodnocení ze strany jejich trenéra a Jakuba Koreise, kteří víceméně řekli, že vůbec nejsme špatnej oddíl. Tak dík :D

Pavel Skrbek

Fotky mám dost hrozný, takže pardon! Doufám, že mi zas pak nebudete psát, jak určitě nemám pravdu, vidím ještě docela dobře :P :D

Marek Laš

Jakub Svoboda


Martin Vyrůbalík

Lukáš Králík

Robin Staněk



Jakub Koreis

David Ostřížek








Jiří Ondrušek



Peter Zuzin

Jakub Matai

Pavel Patera

Jan Knotek


Dávid Buc



Jakub Bartoň

Ondřej Švaňhal


Jan Jaroměřský


Jan Hanzlík






3 komentáře:

  1. Ne, ty fotky jsou opravdu hezký. :) Ale opravdu!

    Pitomci kolem šálu - k tomu sa ani neoplatí širšie vyjadrovať. Jsou všude, jak se zdá...

    Asi sa to bude ťažšie posudzovať v príprave, a navyše ešte aj podľa Komety, ktorá má vonku často kopec svojich fanúšikov, ale je možné, že by na (teraz už extraligový) HC začali chodiť fanúšikovia (teraz už druholigovej) futbalovej Sigmy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Pořád si ale myslím, že za dosavadní přípravu jsou tyhle fotky můj nejslabší výkon. Ale zas ono by mě to brzo přestalo bavit, kdybych se nemohla zlepšovat :)

      Obecně se hodně mluví o tom, že sestup Sigmy hokeji hodně pomůže a je to do jisté míry i pravda. Spousta lidí, co chodila na oba sporty, říkala, že radši investují více do permice na hokej, než aby chodili na fotbal, i když co jsem slyšela, tak to bylo spíše z nespokojenosti se situací v Sigmě jako takové, než sestupem. Fotbal ale sleduji spíše omylem :)) takže to úplně nejsem schopná odhadnout.
      Obavu, aby všelijací hooligans z fotbalu nezačali chodit dělat bordel na hokej, ale měli snad všichni fandové Mory. Snad se tak nestane.

      Ona ta čísla návštěvnosti spíš souvisí s větší atraktivitou soupeřů. První liga tu byla roky a pokud člověk ten hokej prostě nežere, tak ho spousta utkání bavit nemohla, protože soupeř neměl z hokejové stránky prakticky co nabídnout. Takže teď začali chodit ti lidi, které třeba hokej zajímá, ale radši si na internetu pustili třeba právě Kometu, než aby šli klepat kosu na prvoligovou Olomouc.
      Ten vztah k týmu se u naprosté většiny diváků zatím jenom buduje, což se ostatně ukázalo i v tomhle zápase, kdy lidi začali odcházet už tři minuty před koncem a rozhodně se nejednalo o jednotlivce.

      Vymazat
  2. Příště, když nebudeš muset fotit, si prostě sedneš vedle H. a bude to! Nahodíš kamennej výraz, nenecháš se nikým vyhodit a budeš ji moci "otravovat" a aspoň si ten hokej užiješ :))

    Skrbek se mi hodně líbil. Čekala jsem, že po takové pauze se bude chvilku hledat, ale byl vidět, nebál se toho, podle mě hodně dobrá posila a doufám, že tu zůstane!

    A ohledně toho kradení těch šál a fandění, to už je asi zbytečné komentovat, všechno bylo řečeno. Přijde mi naprosto zbytečné ještě před zápasem začít urážet soupeře, obzvlášť když je taky z Moravy, a kradení šál je úplná hovadina - obzvláště když se krade malým holkám (ale slyšela jsem hodně verzí, komu to sebrali, takže nevím). Neříkám, že se máme všichni plácat po zádech, kamarádit se, jistá rivalita tu musí být, o tom žádná, ale "ocamcaď pocamcaď".

    A fotky dobrýýý, žádnou fotku jenom s pukem uprostředka, jakože rádoby uměleckou tam nemáš, takže cáájk :D

    OdpovědětVymazat