čtvrtek 6. června 2013

Škatulata, dělejte si, co chcete!

Škatule je divné slovo. Je odvozeno z latiny, tudíž jeho různé zkomoleniny najdete ve všech možných jazycích. Třeba takové pudlo, to mi zní mnohem pěkněji a domluvíte se s ním třeba v Polsku. Nepleťte si ho ovšem s tím pudlem v jádru pudla, jelikož toto slovní spojení je z dramatu Faust, které napsal Goethe a na mysli měl samozřejmě ono psí plemeno, za něž se maskoval ďábel.

Nebojte se, tohle je ještě pořád blog o hokeji. O škatulích mluvím proto, jelikož je off-season (máme pro to nějaký pěkný český jednoslovný ekvivalent?) a to znamená, že mé oblíbené týmy dělají voloviny a ničí všechno, co mám ráda. Tohle se tak hodí...


HC Olomouc

Začnu doma, ačkoliv tady je, myslím, ještě celkem ticho před bouří. Doporučuji vám si přečíst fakt super rozhovor s panem trenérem Fialou.

Odchody
Tým opustilo celkem hodně hráčů, ačkoliv i to je relativní, protože faktem je, že soupiska byla hodně široká, byť se to v tom závěru vzhledem ke všem zraněním vůbec nezdálo. 
Hned se skončením sezóny se do svých původních/mateřských klubů vrátili všichni "půjčení". To znamená Libor Kašík a Tomáš Valenta do Zlína, Petr Kolouch a Lukáš Kucsera do Vítkovic, Zbyněk Hampl do Třince a Ondřej Kříž do Litoměřic. 
Káša určitě ve Zlíně zůstává, s Valentou ovšem Ševci, zdá se, nepočítají a zamíří kdo ví kam. Co se kluků z Vítkovic týče, pravděpodobnost, že je u nás uvidíme, je myslím celkem malá - šikovní jsou už až až a navíc si trenér Fiala stěžoval na poněkud nešťastnou spolupráci s Vítkovicemi. Hamplík teď bude bejčit v Havířově a Křížák podle všeho bude hokej hrát už jenom, aby se neřeklo. 
Svou roli sehrál u některých hráčů i věk, případně vleklá zranění. Kariéru ukončil Jiří Dopita, ovšem na lavičce ho uvidíme i dál - v roli asistenta trenéra vystřídal Jana Tomajka. Legenda olomouckého hokeje Milan Ministr smlouvu neprodloužil a zatím se rozhoduje, co dál. Další veterán Alexandr Lhotský bude pokračovat v druholigové Karviné. V týmu nebude pokračovat ani Tomáš Zbořil, který má vleklé zdravotní problémy. Z podobných důvodů dost možná končí i Michal Nedbálek, který po tuším listopadovém zranění ramene a následné operaci celý zbytek sezóny vynechal a pokud vím, tak se na led vůbec nevrátil.

Příchody
Zatím jediným novým hráčem v dresu olomoucké Mory je obránce Jan Jaroměřský, který k nám přišel z Benátek nad Jizerou. Rozhovor s ním najdete tady.
Prý se ale ještě něco velkého dočkáme a já se na to strašně těším :D Mám jeden soukromý tip, ale říkat ho tady nebudu.

Prodloužení
Vedení se může poplácat po zádech, jelikož se jim podařilo udržet hned několik klíčových hráčů, kterým letos skončily smlouvy. Začnu od nejlepšího střelce Matěje Pekra, který nás dlouho napínal, co s ním vlastně bude. Ovšem vše dopadlo dobře a teď nezbývá, než čekat, zdali Mates tu svou krasojízdu zopakuje. Smlouva je na dva roky s opcí, takže si ho užijeme ještě až až :) 
Prodloužil i kapitán Jakub Bartoň, což mi samozřejmě udělalo TÁÁÁÁKHLE velkou radost, protože prostě... Baruška. No tak. Bez něj by to nebylo ono!
Dál nás svou hrou bude těšit i Martin Janáček, Roman Rác, Jiří Řípa a Pavel Selingr (tedy... snad, trénuje s týmem a měl podepsat smlouvu, takže...)
Nejvíc nervózní jsem byla (vzhledem k situaci s Bartoněm možná trošku paradoxně) kvůli situaci s Tomášem Halászem, který zde byl na hostování ze slovenských Košic. Mora o něj zájem měla a nabídka údajně stála tak, že záleží jenom na něm (Košice podepsaly asi milion brankářů a Hyláků a vůbec). Jsem moc ráda, že se Hally rozhodl zůstat :)
A tři měsíce byly dost dlouhá doba na to, aby se Roman Kadela rozhodl, že se mu s námi líbí, takže teď je taky náš, což je super.

Tohle byla ta část, u které neřvu. Vlastně si nemám na co stěžovat. Odchody těch našich, kmenových hráčů zamrzely, ale to je hokej a až na Nedboše to nebylo nic, co se teoreticky nedalo čekat. 


SKA Petrohrad

Nemám slov. Nemám. Slov. Před rokem jsem si pochvalovala, jak to konečně vypadá, že začneme budovat jakousi páteř týmu a teď tu jenom sedím a přemýšlím, co se sakra děje. Přijde mi to celé jako špatný vtip. A přitom to začalo tak hezky...
Nebude to tak hezky roztříděné, jako u Mory, protože SKA a jejich výměnný obchod všechno kazí a vůbec, nesnáším je, proč mi tohle dělaj?!

V průběhu sezóny prodloužili Patrick Thoresen, Alexej Semjonov, Jurij Alexandrov a Artěmij Panarin. První dva jo, druzí dva... co už.
Ještě během mistrovství světa to všechno vypadalo prostě úžasně, když tým oznámil podepsání brankáře Alexandera Saláka, který až doposud kraloval švédské lize. 
Následně byl Teemu Ramstedt vyměněn do HC Lev Praha za práva na Romana Červenku. Červenka strávil poslední rok v Calgary a tahle výměna znamenala jediné - Roman se vrací do KHL, což se vzápětí potvrdilo, když podepsal tříletou smlouvu. Červenku naprosto žeru, i když si myslím, že Ramstedta je škoda - skóroval sice málo, ale zato to byl vynikající nahrávač.
V den mých slavných maturit došlo k obrovskému trejdu napříč ligou. Všechno začalo kolem poledne, kdy byl Gleb Klimenko vyměněn zpátky z Atlantu Mytišči. Měla jsem radost. V půlce maturit jsem měla pocity poněkud smíšené, jelikož Chlebík se stal součástí výměny s Čerepovcem. Tam krom Klimenka putovali i Grigorij Serkin, Sergej Monachov a Ivan Kasutin. Opačným směrem šli tahouni Severstalu - kapitán Jevgenij Ketov a jeden z nejlepších střelců ligy Vadim Šipačjov. Ketov je borec s velkým B, Šipačjov je takový nenápadný pan hokejista. Klimenka je mi líto, Kasutin neměl ve SKA vůbec být. Serkin a Monachov mi budou chybět, ale v Čerepovci by měli mít více herního prostoru.

Pak už to šlo všechno rychle. Dmitrij Vorobjov odešel do Torpeda Nižnij Novgorod. 
Jevgenij Arťuchin poprvé v KHL mění dres a odchází do Atlantu Mytišči. Upřímně, zhruba tak v půlce května mi bylo jasné, že ve SKA nezůstane. Ze všech těch možností, co údajně měl na stole, není Atlant vůbec špatná volba, ale k tomu se dostanu ještě později. Ovšem nebyl by to Arty, aby jeho odchod nebyl malé drama - celou sezónu tvrdil, že chce zůstat ve SKA a tvrdil to i poté, co podepsal s Atlantem. Problémem byl, alespoň podle něj, nový trenér Jukka Jalonen. Stěžoval si na málo důvěry, málo času na ledě, žádné oslabení a přesilovky... a i když se ta jeho prohlášení mohou zdát zbytečně dramatická, má vlastně pravdu. Arty si zažil sakra blbou sezónu a výměna kouče přišla v době, kdy se dostával ze zranění. Jalonen mu následně moc šancí nedával, když už se nějak chytil, tak přišel blikanec s Jalasvaarou, pak zas ticho... a v playoff to Arty parádně rozbalil a spolu s Fedorem Fedorovem táhli tým. Labutí píseň. Kouč ho v týmu nevidí. No, aspoň jsem ušetřila peníze - kdyby podepsal, určitě bych si koupila jeho dres.
O pár dní později Artyho následoval další člen Dreamline - Ivan Něprjajev, který se vydává do CSKA Moskva. Jeho postoj byl dost podobný tomu Artyho, byť to Váňa pěkně zabalil. Ale padaly tam podobné pojmy - nedostatek důvěry, herního času, a tak dále...
Zcela v tichosti opustil tým Alexandr Osipov, velký a nadějný obránce míří do AK Bars.
Další hráč, co nezapadl Jalonenovi do týmu, byl Maxim Rybin, jenž odchází do Viťjazu Čechov. Fun fact: Byl to jediný hráč, který byl ve SKA před čtyřmi lety, když jsem na ně začala koukat. Čtyři sezóny a tým je kompletně obměněn.
Zatím poslední, kdo tým opustil, je Fedor Fedorov. Taky jsem to čekala. Nečekala jsem, že bude tele a půjde do CSKA, kde je GM jeho starší bráška, který má tendenci Feďu neustále obhajovat a vychvalovat.

K posledním velkým změnám došlo včera. Byl oznámen příchod Jevgenije Rjasenského z CSKA, jen už nikdo nezmínil, že byl vyměněn za Andreje Pervyšina. Myslím, že na tomhle trejdu SKA ohromně prodělali. Pervyšin je sice taky maličkej, ale je to víc korba, má pěknější střelu a vůbec. Rjasenského jsem díky sborné viděla hrát až do aleluja... ale jenom, když jsem ho na ledě fakt hledala. 
Pár minut poté byl oznámen příchod Jevgenije Skačkova, jehož jméno jsem sice slyšela, ale žádné asociace to nevyvolává.

Plně počítám s tím, že tohle nebylo vše. Nemám z toho dobrý pocit. Když pominu fakt, že kostra týmu byla opět naprosto narušena, tak tým opustili hráči, kteří byli výborní při hře v oslabení, hráči, kteří uměli přitvrdit, hráči, co byli schopní zabrat, když hvězdy vyhasly. Byli to ti dříči, co dělají onu "černou práci". Začínám mít pocit, že si SKA skládají vlastní hvězdnou verzi Dynama Moskva - efektní hokej, na který je ale sakra nuda se dívat.


Salavat Julaev Ufa

Ah, co tady napsat. Ono to šlo s Ufou všechno dost do háje už v momentě, kdy tým opustil Alexandr Radulov. A vlastně ta poslední sezóna byla taková... tým se obměňoval za pochodu a už to pak nějak nebylo ono.

Tak asi napíšu, že tým opustil Alexander Svitov, který už tam měl mít dávno céčko. Odchází k rivalovi z Tatarstánu - AK Bars.
A tým opustil i Oleg Saprykin, který, zdá se, přežil všechna ta zranění, co si člověk musel domyslet, když zmizel z povrchu zemského... jde do CSKA. Tam se potká s Fedorovem, kterého zachránil před bolestivou smrtí Svitovem (tady mělo být video, co někdo smazal!!!), a taky s již zmíněným Radulovem, se kterým mají už několik let tu nejlepší bromance a ahhhh, moji dva truhlíci byli opět svedeni osudem dohromady. Saprykin je odchovancem CSKA.
Odešel i Miroslav Blaťák, který zamířil tuším do Omsku.

Nikdo zajímavý do týmu nepřišel (vlastně jo - vrátil se odchovanec Nikita Davydov), všichni zajímaví odešli... myslím, že svůj čas budu teď věnovat jinému týmu, kterým bude třeba...


Atlant Mytišči

Ach, můj krásný, dlouholetý love/hate vztah s Atlantem, živený klasickým playoff soubojem se SKA! Vždycky jsem je měla ráda. Byla to banda takový směšných tajtrlíků, které všichni podceňují, ale oni vždycky dojdou až do playoff.
Zkrátka Atlant byl takové moje guilty pleasure.

Ovšem tomu je teď konec!
Do týmu přišel Jevgenij Arťuchin a vůbec to nebude mít lehké - fanoušci ho tam nesnáší. Můžu jenom doufat, že jakási loajalita převáží negativní pocity. Arty je totiž přesně ten typ hráče, kterého nenávidíte, dokud hraje proti vám. Je to pro něj ale rozhodně nový start a může jenom překvapit. V Moskvě je doma, takže tam má zázemí.
Další posilou je Vitalij Aťjušov, zkušený veterán a výborný obránce.
Z CSKA přišel Igor Radulov, starší bratr Alexandra, který sice není takové ofenzivní dynamo, jako jeho mladší bratr, ale svoje si na ledě odehraje a odehraje to kvalitně.
Vrátil se Nikolaj "Rautaputki" Žerděv, arch nemesis a nekonečný zdroj noční můr a blbých vtipů. Ah, Koljo. Koljov. Lololol. Doufám, že si nemyslí, že mu tentokrát to jeho usilovné mračení něco pomůže.
Přišlo ještě několik dalších hráčů, přiznám se, jde to teď trošku mimo mě. Ovšem brzo si to doženu, protože...

...Arty je největší lůzr. Zešikanoval Čechy na mistráku a od té doby pravidelně tráví dva týdny letní přípravy v České republice. Atlant tradici kazit nebude, tudíž na dovču letos jedu do České Lípy. Letos by to mohlo být mnohem zajímavější z pohledu focení, ale zatím nic říkat nebudu, ať to nezakřiknu. Ale sakra, ať to vyjde!

Atlant zatím skládá HODNĚ zajímavý tým, myslím, že i dost konkurenceschopný a já se těším, co z toho nakonec vyleze.


CSKA Moskva

Sergej Fedorov je manažerský supermozek. Sexymozek? Zkrátka Fedorov vypadá, že ví moc dobře, co dělá. Navázal na to, co začal loni, a tým vhodně doplňuje, pokud možno hráči, kteří hráli za SKA - malý Fedorov, Saprykin (dávno tomu jest, ale přece!), Pervyšin, Něprjajev... Srsly?
Zkrááátka - CSKA sice na konci sezóny dostali celkem kapky, protože od nich "experti" očekávali víc, ale je myslím víc než jisté, že CSKA nechce být jako mladší bráška SKA a bere to pěkně všechno pomalu a tým obměňuje a doplňuje při zachování jakési páteře.
Pokud chcete začít koukat na KHL a nevíte, který tým by mohl být zajímavý, tak myslím, že CSKA nezklame.


No, doufám, že jsem nikde na nikoho nezapomněla. Psát tyhle články mě zároveň strašně baví a příšerně nudí... to nevysvětlíš :D

1 komentář:

  1. nesnáším přestupy :)))))
    jediná Mora snad ví, co dělá. sere mě s nedbálkem, ale jinak ok.
    SKA. lol. ne. prostě.. ne. dokud jen přišel takovej Ketov, tak to vypadalo fakt celkem krásně všechno.
    chce se mi brečet z CSKA, už zase, jak mi bylo dobře, když kdysi všechno rozprodali, a teď zas regulerní all-star tým. a Fedor v něm. yyy...nay.

    ale tak aspoň třikrát sláva Atlantu! tady! s Ševčenkem! hehe... hehehehe ať nechaj žerděva doma.

    OdpovědětVymazat