pátek 4. ledna 2013

Playoff za dveřmi a vy se tu válíte!

Konečně jsem si našla čas napsat zase něco na téma KHL. Období vánočních prázdnin mi poskytlo možnost podívat se po dlouhé době na Salavat Julaev Ufa a díky pauze v 1. lize jsem nezmeškala zápasy SKA Petrohrad.
Původně jsem si myslela, že napsání tohoto článku opět odložím, ale už mám školy plné zuby (sedím nad tím celý týden prakticky pořád, a to začínáme až v pondělí) a navíc přišli SKA s opožděným dárečkem pod stromeček.


Salavat Julaev Ufa se během Vánoc objevil na Spengler Cupu, kde se tým představil naposledy v roce 2007, kdy skončil druhý. Pokud nějaký z fanoušků místního Davosu vzpomínal na Ufu jako na kvalitní tým, musel být jejich aktuálními výkony poněkud rozčarován. Ve čtvrtfinále (po porážce 5:1 od Fribourgu a vydřené výhře nad Vítkovicemi 5:4 po prodloužení) Ufa podlehla domácímu HC Davos se skóre 7:5 a s turnajem se rozloučila vlastně hned v jeho úvodu (do playoff totiž postupují všichni účastníci).

Dalo by se ale říct, že se tyto poněkud chabé výsledky daly očekávat. Po dlouhé sérii nevyrovnaných výkonů završených třemi prohrami ve třech výjezdných zápasech byl z pozice hlavního trenéra odvolán Vener Safin. Jeho místo zaujal Vladimir Jurzinov ml., který svého času působil i ve SKA, odkud odešel za velkého křiku, že ho Miloš Říha zákeřně vyhodil.
Nevyrovnané výkony byly pravděpodobně zapříčiněny radikálními změnami v sestavě, které proběhly během léta. Spousta hráčů se poroučela už po debaklu v prvním kole playoff a další odchody zapříčinilo podle všeho podepsání Kirilla Kolcova
Kir Kolcov odehrál sezónu 2011/2012 v dresu SKA Petrohrad, který mu údajně platit jednu z nejvyšších výplat v lize. Když se s ním pak tým rozhodl spolupráci ukončit, jeho kontrakt převzala právě Ufa. Ta, byť celkem nedávno vyhrála Gagarinův pohár, se rozhodně zrovna velké podpoře sponzorů netěší a na Kirův plat se holt muselo sbírat jinde. 

Další změny v sestavě pak proběhly krátce po začátku šampionátu, kdy odešel Igor Grigorenko, následován o pár měsíců později Jakubem Nakládalem a Tomášem Rolinkem. Všichni tihle hokejisti byli nahrazeni hráči, kteří sice ví, co a jak s pukem dělat, ale holt ta elita je někde jinde. 
Na soupisce i tak zůstalo několik zvučných jmen a dá se říct i "veteránů" týmu, ale ta kostra zkrátka utrpěla. Šance se každopádně chytli, jak už to tak bývá, mladí hráči. Z nich bych zmínila především Igora Mirnova, který má na svém kontě 28 bodů z 35ti utkání. Na paty mu "šlape" bývalá hvězdička Nikita Filatov s 19ti body z 36 zápasů.

Moc týmu nepomohl ani fakt, že tahouni a taková ta "srdíčka" týmu Alexandr Svitov a Oleg Saprykin byli na dlouho dobu vyřazeni ze hry kvůli zraněním. Svitov je ideální hráč na takovou tu "černou práci", k tomu navíc umí i dávat góly, ale v dresu Ufy se zatím představil jen ve 13ti zápasech. Saprykin si loni odbyl svou vůbec nejúspěšnější sezónu v kariéře, ale zranění mu dovolilo start jen v 19ti zápasech. Nezúčastnil se ani Spengler Cupu a celý ho proležel s horečkami.

Ufa se mezitím zuby nehty drží na šestém místě východní konference se 61 body z 38 zápasů. Stejný počet bodů i zápasů má i Sibir Novosibirsk. S 57 body a jedním zápasem navíc uzavírá postupové pozice pro playoff Něftěchimik Nižněkamsk.
Své první utkání nového roku odehrál tým SJU včera, přesněji proti Viťjazu Čechov a přejel je solidně 3:0. Nutno ale zmínit, že Čechov letos předvádí velice! slušný hokej a včerejší zápas byl vyloženě pokoukáníčko. Byla to první výhra pro nového trenéra a snad i krok správným směrem za vyrovnanějšími výkony a slušným vystoupením v playoff. Tým stále nepodepsal žádného hráče z NHL a momentálně je to i celkem nepravděpodobné. I kdyby tým chtěl tímto způsobem posilovat, obávám se, že z důvodů výše zmíněných by na to stejně neměl.


SKA Petrohrad své fanoušky rád drží napjaté. Po odvolání trenéra Miloše Říhy se stal hlavním trenérem Jukka Jalonen, který letošním mistrovstvím světa zakončí své působení u finského národního týmu. Fanouškům se člověk ale nezavděčí, a ačkoliv poměrně značná většina odchod Říhy a příchod Jalonena vítala, po pár zápasech pod finským vedením už si taky většina stěžovala, že tým hraje nudný hokej. Tedy od obrany, zbytečně neriskuje a především - dává málo gólů. 
Dnešním jednoznačným výsledkem - výhrou 4:0 nad Lokomotivem Jaroslavl - snad celý tým ukázal zaplněnému domácímu stadionu, že se o nedostatek radosti rozhodně obávat nemusí. Ostatně to samé zmínil i Ilja Kovalčuk v pozápasovém rozhovoru, kde řekl, že jistý útlum byl přirozeným důsledkem toho, že si tým musel zvyknout na nový systém. Jestli se strategie vedení, potažmo pak trenéra Jalonena vyplatí a přinese očekávané ovoce, však ještě pár týdnů jasné nebude. SKA se momentálně drží na prvním místě celé ligy s 86 body v 39ti zápasech.

Krom krásné novoroční výhry fanoušci SKA Petrohrad dostali ještě jeden dárek. V průběhu zápasu se stal novou posilou týmu Kris Letang, obránce, který za normálních okolností (když nejsou všichni hloupí) obléká dres Pittsburgh Penguins. Představení proběhlo asi takto:


Kdyby se vám nechtělo čekat na ty Krisovy odpovědi v angličtině, tak řekl zhruba tolik, že SKA Petrohrad byl jediný tým, ve kterém měl zájem hrát, i když dostal i jiné nabídky. SKA si vybral proto, že slyšel, že je to jeden z nejlepších týmů se skvělým zázemím i výsledky. Po příletu (pokud vím, přiletěl dnes) ho provedli všude možně, seznámil se s hráči a prakticky vzápětí podepsal smlouvu. Taky zmínil, že si volal se spoluhráčem z Pens Žeňou Malkinem, ale o podepsání s Metallurgem vůbec neuvažoval. Na závěr uvedl, že by se býval ve SKA objevil už dříve, ale jeho žena celkem nedávno porodila, a tak odjezd do KHL odložil. 
GM Alexej Kasatonov mi dal feels oznámil, že další překvapení už se nechystá, protože pozice pro hráče z NHL jsou obsazené. Tým by teoreticky mohl podepsat další ruské hráče, ale na to GM prohlásil, že už neví, jaké jiné by mohli podepsat, protože ti nejlepší už v týmu dávno jsou ;D Ačkoliv nakonec z něj vytáhli, že by mooožná mohli hledat ještě jednoho brankáře, ale nepřijde mi to moc pravděpodobné. Ale se SKA jeden nikdy neví, že.
Taky se Krise zeptali, jestli je pravda, že se mu francouzsky mluví lépe, než anglicky. Na to Kris odpověděl, že ano, narodil se totiž v Montrealu. Byl taky mile překvapen, že si v šatně mohl francouzsky popovídat, nevzpomněl si ale na jméno svého nového spoluhráče :D Já to tipla na Ilju Ježova, který v Montrealu vyrostl, ale nakonec byl tím upovídancem Kanaďan Kevin Dallman.

Všeobecně bych označila postup vedení za rozumný, což je opravdu výjimečný moment a všichni bychom si ho měli užít :D Ale ne, opravdu, i když Letang ještě k žádnému utkání nenastoupil, věřím, že se v jeho případě nebude opakovat historie typu Lupul nebo Turris a že předvede stejně výborný hokej, jako hrává v NHL. 
V rámci výluky SKA přivedli gólmana Sergeje Bobrovského, který momentálně má pozici jedničky, dále již zmíněného Ilju Kovalčuka, který týmu kapitánuje, a Vladimira Tarasenka, který válí na první lajně. Já bych to celkově označila za úspěch, všichni tři zmínění krásně zapadli do sestavy a podávají opravdu nadprůměrné výkony - nedá se tedy říct, že by zabírali místo jiným, stejně dobrým hráčům. Je tak trochu ironie, že to říkám, protože tím trpí někteří moji velcí oblíbenci, ale je to fakt.

Na účet Ilji Kovalčuka si neodpustím menší ódu:
Není žádné tajemství, že Kovyho jsem vždycky měla velmi ráda, a když vynechám tu epizodku s přidělením kapitánského C, tak musím říct, že mě jeho působení v dresu mého týmu víc, než raduje. Kovy je totiž nejenom výborný útočník (18+22 ve 33), ale taky umí skvěle bránit (+21) a nejde daleko ani pro ránu, což je takové malé plus :D

A neodpustím si ani ódičku na účet Jukky Jalonena:
Jukka Jalonen je prostě a jasně jeden z mých nejoblíbenějších trenérů, o čemž svědčí už jenom ten fakt, že jsem se s ním prostě musela jít vyfotit :D Ale teď vážně, moc se mi líbí, že se nebojí pochválit jak celý tým, tak jednotlivé hráče. Je v tomhle směru pravým opakem pana Říhy, který často kritizoval výkon mužstva i po jasně vyhraném utkání a nebál se kritizovat ani samotné hráče. 
Samozřejmě, když přijde na SKA, tak se tak trochu nabízí, že se "hvězdná sestava" nechá přechválit a ukolébat na vavřínech, ale myslím si, že to se nestane. Jsem si jistá, že Jalonen se svými svěřenci jejich výkony konzultuje, upozorňuje je na chyby, a to ani nemluvím o tom, že jsou všichni ti hráči profesionálové a sami určitě dobře ví, jestli byl jejich výkon optimální. Zkrátka bych řekla, že sem a tam veřejná pochvala může hráče spíš namotivovat k ještě lepším výkonům, protože co si budeme povídat, všichni líp pracujeme, když víme, že budeme náležitě oceněni a pokud možno za velké slávy :D
Stěžovat si nemůžu ani na hru, jakou tým momentálně předvádí. Na jednu stranu je jasné, že si všechno momentálně tak trochu sedá, že trenér zkouší různé kombinace, ale zároveň je vidět, že tam je daný systém a hráči se jej snaží dodržovat. A já nepotřebuju vidět milion gólů, abych si zápas užila.

Na závěr bych zmínila, že mě trápí, jak se v tom letos plácá Žeňa Arťuchin, protože mi to láme srdce. Když už to vypadalo, že se ze všeho oklepal (v rámci možností), tak se mu přihodilo blíže nespecifikované zranění, kterého vyřadilo na poměrně dlouhou dobu a překlenulo i onu trenérskou výměnu. Na svůj první start pod vedením trenéra Jalonena si pak Žeka celkem počkal, jelikož jeho forma nebyla optimální. Když konečně dostal šanci, představil se zpočátku na třetí lajně s Makarovem a Kučerjavenkem a celá ta lajna vypadala celkem v pořádku. Makarova později nahradil Afinogenov a už to tak slavně nevypadalo.
Myslím, ale stojí za zmínku, že od svého návratu nedostal žádný trest. Když se ho novináři ptali, co za jeho lepší disciplínou je, Žeka lakonicky odvětil, že prý "Vlastní práce.". Nabízí se tak otázka, jestli se konečně rozhodl změnit svůj styl hry, ačkoliv se vždycky zapřísahal, že nemá co měnit, protože hraje podle pravidel. Což sice byla i pravda, ale je prostě velkej, a tak mu pískli i to, když se na někoho křivě podíval. Ve všech těch "čistých" zápasech bylo vidět, že nejde do střetů, takže mám pocit, že si jeho parádní disciplíny skvělých hitů už moc neužijeme. K velké radosti všech soupeřů a já nevím, koho ještě, hlavně pak těch, co si na něj vždycky rozezleně vzpomenou jako na nepřítele českého státu, že.
Do dnešního zápasu nakonec nezasáhl, ačkoliv byl na soupisce vedený jako třináctý útočník. Jeho místo zabral Gleb Klimenko, který na svou šanci od Jalonena vlastně čekal právě až do dneška.


Základní sezóna KHL končí zhruba v polovině února. Jo, už se nám to kvapem blíží!

2 komentáře:

  1. Uhm. Především ze začátku mi to připomínalo přednášky z chemie. Sem tam se člověk chytne, že tohle zná, tamto slyšel a tohle jméno taky nevidí prvně, ale více méně (spíše více ne méně, mám-li být upřímná) tápe a hledá záchytné lano. Díky ti za to pokračovaní, tam už se chytám i já - ovšem víc ti k tomu těžko řeknu, když názor nemám (případně Kovyho nesnáším, Tarasenka zbožňuju a Arťu jsem nevím proč přestala pořádně sledovat)

    OdpovědětVymazat
  2. proč je Nikita už tak dva roky bývalá hvězdička, tak mlád, ok vím proč, ale chudák...!
    (mimochodem se mi dneska zdálo, že Ufa byla na prvním místě konference a mně přišlo divný, proč si stěžuješ, že hrajou tak meh, hehe)
    uuuhuuu LeTrip uuuhuuu *fangirl moment*

    OdpovědětVymazat